Τί εννοούμε όταν λέμε βιοδυναμικό κρασί!

Εννοούμε ό,τι τό δημιούργησε φυσικά ο άνθρωπος όπως ορίζουν τά άστρα, τό φεγγάρι καί η πανσέληνος 🌕. 

Πρόκειται για καλλιέργεια βάσει της βιοδυναμικής φιλοσοφίας, όπου το αμπέλι θεωρείται μια οικολογική οντότητα που ξεκινά από το έδαφος και αναπτύσσεται, αλληλεπιδρά με τη γη, τη φύση, το σύμπαν και η ανάπτυξή του καθορίζεται από αυτά, ακολουθώντας την αρχή του «κύκλου της ζωής». 

Μια βιοδυναμική καλλιέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνόλου, να αλληλεπιδρά με το σύμπαν και να αξιοποιεί τη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά, με την αστρολογία και τον ζωδιακό κύκλο να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Πιο απλά, μια βιοδυναμική καλλιέργεια βασίζεται στις αρχές της ομοιοπαθητικής και της ολιστικής, όπου όλοι οι οργανισμοί του αμπελιού συμμετέχουν με τον τρόπο τους και η βιοποικιλότητα του αμπελώνα ενθαρρύνεται.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πρώιμο στάδιο, αλλά στο εμπόριο θα βρείτε ετικέτες με την αναγραφή «βιοδυναμικός οίνος».
Πέραν του βιοδυναμικού οίνου, υπάρχει και ο φυσικός, ο οποίος παράγεται με την πιο παλιά μέθοδο παραγωγής κρασιού. Πραγματοποιείται χωρίς καμία χημική και με το μίνιμουμ τεχνολογικής παρέμβασης και με απλά λόγια είναι απλώς ένα κρασί από βιολογικά σταφύλια, από αμπέλια μικρών αποδόσεων, το οποίο παράγεται με χειρονακτικό τρόπο, τρύγο, φυσική οινοποίηση, χωρίς βιομηχανικές ζύμες και προσθήκη ζάχαρης. 

Η παρουσία προβλημάτων αντιμετωπίζεται πιο πολύ με τον επαναπροσδιορισμό της συμβίωσης κι όχι με τη χρήση χημικών που θα εξολοθρεύσουν τον «εχθρό».  Ένα φυσικό κρασί είναι πάντα βιολογικό και ορισμένες φορές βιοδυναμικό και αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρόκειται για ένα κρασί που αξιοποιεί την ανθρώπινη παρέμβαση λιγότερο από κάθε άλλο.

Ο φυσικός τρόπος παραγωγής του απαγορεύει και τις διορθώσεις στην οξύτητα, την προσθήκη θειώδους (παρά μόνο αν χρειαστεί κατά την εμφιάλωση σε συγκεκριμένα ποσοστά) και γενικότερα όλα γίνονται με έναν τρόπο που μας δείχνει ότι τα κρασιά τα φτιάχνει η φύση κι όχι ο άνθρωπος. 

Λόγω του ότι τα φυσικά κρασιά είναι πιο πολύ εκφραστές ενός κινήματος κι όχι μια κατοχυρωμένη κατηγορία, δεν θα βρείτε κάτι παραπάνω στην ετικέτα τους που να τα υποδεικνύει, πέραν από την απουσία θειώδους.

Άποψη αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας Magavali winery Ποικιλία Αγιωργήτικο ερυθράς Οινοποίησης Σκοτεινή Αργολίδας 

Όπως είναι φυσικό, η παντελής έλλειψη φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών σκευασμάτων στα παραπάνω κρασιά είναι μόνο θετική για την υγεία, γι’ αυτό επιλέξτε το κρασί που σας ταιριάζει από τα παραπάνω και απολαύστε το, πάντα με μέτρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *